Samsung a anuntat primele drive-uri de tip solid state (SSD) cu interfata SATA II.

samsung-ssds-sataii.jpgDrive-urile de tip SSD (Solid StateDrive), ce folosesc memorie flash pentru a stoca date, promit sa fie inlocuitorul harddisk-urilor, atunci cand vor ajunge la capacitati si performante similare, plus preturi mai ieftine decat acum.

Samsung face un pas inainte catre aceasta directie, anuntand primele drive-uri cu interfata SATA II, care ofera viteze de transfer duble fata de cele existente, ce folosesc interfata SATA I.

Noile SSD-uri, de capacitate 64 GB, disponibile atat in format 1,8″, cat si 2,5″, pot transfera date catre si dinspre PC la 3 Gbps prin interfata SATA II. Ele ofera de asemenea viteze de citire/scriere mai mari decat la drive-urile traditionale SSD, de 100 Mbps la scriere si 120 Mbps la citire, putin peste maximele atinse de drive-uri precum cele de la Mtron.

Considerand si consumul de putere redus la jumatate fata de harddisk-urile normale de laptop si de 10 ori mai mic decat cel al harddisk-urilor de servere, ideea de SSD poate deveni si mai atractiva.

Singurul argument contra ramane probabil pretul, neanuntat oficial deocamdata, dar asteptat sa fie considerabil mai mare decat cel al unui harddisk echivalent. Conform estimarilor, acest pret, care acum este la drive-urile de 1,8″ de 5 ori mai mare decat cel al unui hardisk, va scadea in urmatorii 3 ani pana la de 3 ori mai mult decat un harddisk, compensand insa prin alte avantaje, precum consumul de putere scazut, rapiditate si fiabilitate mai mare.